LÁBUNK EGÉSZSÉGE 

N. Füri Gyöngyi - Lábápoló Pedikűrős

Web Magazin 

Ápold a lábaidat és visszamosolyognak rád!

Nincs időd elmenni a pedikűrőshöz, de nem akarod elhanyagolni lábaidat?!

Ne parázz, most lépésről lépésre megtudhatod, hogyan ápold körmeidet! 


Még mielőtt bármihez is hozzákezdenél, a legfontosabb dolog, hogy a pedikűrös kések használatát mellőzd otthon! Ha azt gondolod, hogy nem okozhatsz magadnak sérüléseket, el kell, hogy szomorítsalak. Bizony szakszerűtlen kezekben, komoly sebeket okozhat. Ezeknek az eszközöknek a használat nélkül is, lehet otthon ápolni lábainkat.  


A körmök ápolásához használhatsz körömcsipeszt, köröm vágó ollót, bőr vágó ollót, köröm reszelőt, polírozót. A bőrödet pedig könnyen ápolhatod különböző krémekkel.  


1. lépés 


Legelső lépésben, alaposan mossd meg lábainkat. Ez azért fontos, mert a meleg víz segítségével megpuhul a bőr és a körmök, ezáltal könnyebben tudod kezelni. Ha ki volt lakkozva a lábkörmöd, akkor mindenféleképpen mossd le, hogy majd az ápolás végén újat tudjál feltenni. 


2. lépés


Ha megtörtént a lábmosás, elkezdheted a köröm ápolását. Először vágd le a körmödet, saját stílusod szerint megfelelő hosszra, majd ezután alakítsd ki a formáját. Az, hogy az kocka, vagy lekerekített lesz, már rajtad múlik. De arra mindenképpen figyelj, hogy a köröm sarkokat kivágd, mert bizony, ha az benő, nagyon tud fájni.  


3. lépés 


Ha a vágással megvagy, akkor a letapadt körömbőrt feltolhatód. Erre a pedikűrősök egy külön feltolóval, felkaparóval dolgoznak, ha te is szeretnéd, akkor nem árt beszerezni egyet. A bőrt tetszés szerint kivághatod. Ennél a lépésnél fontos, ha úgy érzed, hogy nem elég biztos a kezed, és talán nem tudná kivágni, inkább ne próbálkozzon vele. A körömház megsértése deformált körmöket eredményezhet! 

Ha bőrt eltávolítottad, akkor elkezdheted a köröm polírozását. 

4. lépés 

Ha a körmökkel megvagy, akkor elkezdheted a sarok és egyéb területek ápolását.Mivel szike használata nem túl ajánlatos, ezért otthoni ápolásra a legmegfelelőbb a sarokcsiszoló. Ezzel a bőrkeményedést leszedheted a sarkadról és a talpad többi részéről. 


5. lépés 

Ha a sarkad és a talpad csiszolását befejezted, hozzákezdhetsz a kényeztetéshez. Vannak kifejezetten lábápoló krémek, de ha nincs otthon az sem gond, mert akár egy sima testápoló krémmel is bekenheted lábadat. Krémezés után hagyd egy kicsit pihenni, hogy jól be tudjon szívódni. 


6. lépés 

Ha befejeztek a lábápolást, kezdődhet a szépítkezés. Tetszés szerint különböző színnel és mintával ékesítheted körmeidet.  


Fontos tudnod, hogy az otthoni ápolás is fontos része a lábápolásnak, viszont a pedikűröst nem tudjuk elkerülni, hiszen a bőrápoláshoz nem elegendő a krémek, olajok használata, sem a sarok csiszoló. Mindössze a két pedikűrözés közti időszak elnyújtásában segít, valamint a rendszeren ápolt láb elengedhetetlen feltétele, hogy otthon is ápoljuk lábunkat!

Pezsdítő lábfürdők otthon


A lábunk higiéniájáról egyik évszak sem árulkodik annyira, mint a nyár. A szandálok, papucsok csúcsszezonjában kényeztessük lábunkat otthoni szépségszeánszokkal is. Egy-egy kellemes lábfürdővel puhábbá, egészségesebbé varázsolhatjuk lábfejünket úgy, hogy közben egész testünket is felpezsdítjük a rögtönzött otthoni wellness segítségével. A legjobb, ha a lábáztató lavórba langyos vagy testmeleg vizet engedünk, majd fürdősót vagy -olajat teszünk bele. Ma már rengeteg típusúból lehet választani az üzletek polcairól (van chilis, aloe verás, olívás, epres, vagy akár citromfüves is), amelyeket elég a vízbe keverni.

​A szandálok, papucsok csúcsszezonjában kényeztessük lábunkat otthoni szépségszeánszokkal is. Egy-egy kellemes lábfürdővel puhábbá, egészségesebbé varázsolhatjuk lábfejünket úgy, hogy közben egész testünket is felpezsdítjük a rögtönzött otthoni wellness segítségével. 

A legjobb, ha a lábáztató lavórba langyos vagy testmeleg vizet engedünk, majd fürdősót vagy -olajat teszünk bele. Ma már rengeteg típusúból lehet választani az üzletek polcairól (van chilis, aloe verás, olívás, epres, vagy akár citromfüves is), amelyeket elég a vízbe keverni.

Ha éppen kifogytunk a lábsóból, -olajból, vagy épp nincs otthon hasonló speciális kozmetikai termékünk, a kedvenc tusfürdőnk is üdítő lábfürdőt ígérhet elgyötört végtagjainknak.

Persze alternatív, házi praktikák is szóba jöhetnek, amennyiben hiszünk a növényvilág varázs- és gyógyító erejében. Tehetünk a vízbe anyagcsere-javító csalán-, esetleg gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatású kamillateát is.

Amennyiben sokat gyalogolunk, futunk, netán a fesztiválszezon merítette ki lábfejünket, akkor körömvirágfőzetet tegyünk a vízbe (használhatjuk olaj formájában is), ez felpezsdíti, élénkíti a vérkeringést.

Az elgyötört lábakra a tengeri só szintén varázserővel hat, olyannyira, hogy szinte új életet lehel beléjük, miközben lazít, nyugtat is. Forraljunk fel egy liter vízben egy jó maroknyit belőle, majd ezt öntsük hozzá az előre bekészített lábvizünkhöz. Ugyancsak nyugtatóan hat, ha egy csésze szódabikarbónát, esetleg pár csepp levendulaolajat teszünk az áztatóvízbe. Olívaolajat is adagolhatunk a vízbe, főleg ha lábszárazsággal küzdünk.

Akinek fontos a vizualitás, néhány színes, illatos virágszirommal teheti látvány tekintetében is teljessé a lábfürdőt.

Lábunk egészségét a cipő örzi!

Legfontosabb talán, hogy a cipő legyen kényelmes, ne nyomja a lábat - kezdi dr. Illyés Árpád, a János Kórház ortopédus szakorvosa, akit arra kértünk meg, vegye sorra a cipőválasztás szempontjait. Milyen követelményeknek kell megfelelnie egy lábbelinek ahhoz, hogy egészségesnek tekinthessük? Kezdjük legalul: a vékonyabb-vastagabb, keményebb-puhább talpak közül a megfelelő középutat érdemes megkeresni, ami kellően rugalmas, de nem túl puha. A túl vékony, vagy túl puha talpú cipő (például, amikor a légtalp kilyukad) ugyanis az Achilles-ín fájdalmait okozhatja, a túl vastag, merev talp pedig amiatt okozhat lábfájdalmakat, hogy nem segíti eléggé a lábfej átgördülési mozgásfázisát. Nagyon fontos a sarok felépítése is.

A sarokrész természetesen sosem lehet alacsonyabb, mint a cipő első része. A négy-öt cm-nél magasabb sarkú cipő rendszeres viselése során a testsúly az előlábra terhelődik, ami ennek következtében (ha a cipő első része elég tág) szétterül, lelapul, a harántboltozat lesüllyed, ami megint lábfájdalomhoz vezet. A túl magas sarok másik kellemetlen következménye, hogy (ha az előrész szűk) a láb lecsúszik, beszorul a szűk előrészbe, a lábujjak összenyomódnak, torzulhatnak, a láb bőre is sérülhet. Az ajánlott szármagasságot elsősorban az szabja meg, hogy milyen tevékenység közben viselik a cipőt: annak, akinek a munkaköréből adódóan sokat kell állni, járkálni, tanácsosabb a bokát is tartó, magas szárú cipőt viselni.

Sarokrepedés Megelőzés és Kezelés

Nyilván az eddig elmondottakból következik néhány megelőző óvintézkedés, amelyeket saját tapasztalatokkal is ki lehet egészíteni.

Ha csak lehet, pl. otthon, hordjunk pamutzoknit, utcán esetleg harisnyát, titokzoknit.

 

-A berepedésre hajlamos lábra ne húzzunk több nap egymásután lapos talpú, nyitott szandált, papucsot, váltogassuk zárt sarokrészű cipővel, félig zárt szandállal.

 

-A lábat rendszeresen ki kell áztatni samponos vízben és leszedni róla a bőrkeményedéseket habkővel vagy reszelővel.

 

-Fürdés, lábmosás után legalább testápolóval be kell kenni a lábat. Még jobb a speciális lábápolók használata, amelyek jobban puhítják a bőrt. Vannak szaruoldó komponenst tartalmazó készítmények is.

 

-Fürdés és ápolókrémes bekenés után 1-2 órára célszerű zoknit húzni, hogy a hatóanyagok jól beszívódhassanak.

 

-A már berepedt részekre fertőtlenítő és hámosító krémeket érdemes kenni.

 

-Azoknál, akiknél a bőrkeményedéseknek legalább egy része statikai problémákra is visszavezethető, érdemes azokat korrigálni.

 

-Hordjunk lehetőleg kívül-belül bőrből készült cipőket, amik optimálisabban szellőznek a műbőr- és műanyagcipőknél.

 

-A szakember által végzett talpmasszázs fokozza a vérkeringést és gátolja a vastag szaruréteg képződését. Ugyanilyen jótékony hatása van a testmozgásnak, az alkalmas futócipőben végzett futásnak, gyaloglásnak is.

 

-Krónikus esetben nem szégyen felkeresni a problémával a bőrgyógyászt, aki olyan patikában készített, speciális krémeket is fel tud írni, amelyek drogériákban nem kaphatók. Megelőzik a fertőzést - és egyáltalán a bőr berepedését -, segítik a sebgyógyulást.

-Végül: bármennyire divatos és kecses, és - még ha tömegek próbálkoznak is vele az utcán -, a lábujjak között rögzített pántú papucsokat valójában nagyon kevesen tudják huzamosabb ideig viselni.

-Az ilyen lábravaló egy-egy vízhólyagnál nagyobb bajt is tud okozni, mivel a lábujjak között kialakuló sebek könnyen elfertőződhetnek nehezen gyógyuló orbáncot okozó baktériumokkal. Az efféle fertőzések a lábujjak közötti repedések, sebek körül gyakoribbak, mint a saroktájékon.

-Mindenkinek csak azt tanácsolhatjuk, hogy éljen óvatosan és józanul a divattal! A látszat általában csal!