LÁBUNK EGÉSZSÉGE 

N. Füri Gyöngyi - Lábápoló Pedikűrős

Web Magazin 

Diabéteszes láb

A tüneteket eleinte a kis erek és azok beidegzése, illetve az érző idegek működésének zavara (fájdalomérzés csökkenése, lábzsibbadás) váltja ki, később csatlakoznak az érelmeszesedés okozta fájdalmak.

A cukorbetegek lábelváltozásainak összességét foglalja össze a szakirodalom „Diabeteses láb” néven.

Kialakulását egyaránt kiválthatja a kiserek betegsége (mikroangiopátia), a nagyerek betegsége, érelmeszesedése (makroangiopátia, aterosclerosis), és a perifériás idegrendszer és vegetatív idegrendszer bántalma (szomatikus vagy autonóm neuropátia) valamint társuló ízületi elváltozások (Diabeteses arthropathia).

A tüneteket eleinte a kis erek és azok beidegzése, illetve az érző idegek működésének zavara (fájdalomérzés csökkenése, lábzsibbadás) váltja ki, később csatlakoznak az érelmeszesedés okozta fájdalmak és ízületi bántalmak, a láb torzulásai, cipő viselésének nehézségei. A fekély kialakulását elsősorban az idegbántalom miatti érzészavar idézi elő és nem a vérkeringési zavar. A bőr érzéketlenné válik, a fájdalomérzés csökken. Megváltozik a láb statikája, új nyomáspontok alakulnak ki a talpon. Ezeken a helyeken csontfelrakódások, bőrkeményedések keletkeznek, amelyek idővel kifekélyesednek. A kialakult fekélyek üszkösödéshez (Gangréna) és a láb amputálásához vezethetnek.


Hogyan előzhetjük meg a talpi fekélyek kialakulását?

Gondos ápolással, rendszeres ellenőrzéssel sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. Évente célszerű elvégeztetni az érzőidegek vizsgálatát. Háziorvos vagy szakorvos egy speciális hangvilla segítségével néhány perc alatt elvégzi ezt az egyszerű, de nagyon fontos vizsgálatot.


Bőrápolás a lábon

A napi tisztálkodás során vizsgálja meg a láb állapotát. Naponta-ha szüksége többször is- alaposan mossa meg langyos vízben a lábát. Semleges szappant használjon, hogy a bőr kevésbé száradjon ki. A nedves bőrön könnyebben megtelepedhetnek a gombák, ezért gondosan törölje szárazra a bőrt, de ne dörzsölje erőteljesen. Használjon vizes krémet a bőr kiszáradásának megelőzésére. A száraz bőr könnyen berepedezhet növelvén a fertőzés kockázatát. A kereskedelemben többféle lábápolási termék kapható. Vannak közöttük termékcsaládok, amik a komplex bőrápolást segítik elő. Krémeket, hintőport, dezodoráló szereket, cipőszagtalanítót tartalmaznak. Egészséges bőrűeknek a bőr épségének megóvása érdekében ajánlhatók ezek a lábápoló készítmények.


Vizsgálja meg a láb bőrét az alábbi szempontok szerint:

  • Ép-e a bőr? Berepedés, sérülés észlelése esetén a sebet steril kötszerrel kösse be, a lábat helyezze nyugalomba és amint lehet, forduljon orvoshoz!

  • Lábujjak között van-e hámló, vörös, esetleg viszkető, égő apró hólyagos bőrelváltozás? Ha ilyet tapasztal, bőrgombásodás gyanúja merül fel. Forduljon bőrgyógyászhoz!

  • A lábizzadás is hajlamosít gombásodás kialakulására. A nedves, felázott bőr sérülékeny. A sérülések talaján könnyebben alakulnak ki fertőzések. Az állandó nedvesség a lábbelit károsítja, rothasztja, ami kellemetlen lábszag kialakulásához vezet. Lábizzadás esetén izzadás-gátló hintőpor használata jó hatású lehet. A zsálya szappan, zsálya tea, a hideg-meleg lábzuhany váltogatása, szalicilsavas vagy csersavas lábfürdő csökkenti a láb izzadását. Gombás bőrfertőzés esetén fertőtlenítsük a fürdőkádat, zuhanyzót és a fürdőszoba padlóját. Erre a célra klór tartalmú tisztítószereket használhatunk. (hypo)

Körömápolás

Körmökön látható-e elszíneződés, megvastagodás? Körömgombásodásra utal, ha a körmökön fénytelen, piszkos-sárga, zöldes, zöldes-barna elszíneződés látható, a köröm megvastagodott és a körömágytól elválik. Forduljon bőrgyógyászhoz !

A lábujjak körmét egyenesre vágja, vagy reszelje vigyázva, nehogy a körömágy megsérüljön. A köröm sarkait ne vágja ki. Gombás fertőzés esetén egyszer használatos körömreszelő célszerű, mert mások megfertőzése és önmagunk visszafertőződése elkerülhető. Körömollót és más körömápoló eszközöket fertőtleníteni kell minden használat után. Legjobb, ha van saját manikűr készletünk. Aki pedikűrös segítségét veszi igénybe, feltétlenül tájékoztassa őt a cukorbetegségéről. Tyúkszem eltávolítását inkább bízza szakemberre. A kereskedelemben kapható tyúkszem irtó folyadék, és tapasz felmaródást okozhat. Kisebb bőrkeményedéseket lábáztatás után habkővel óvatosan távolítsa el. A habkövet célszerű időnként cserélni, mert a kórokozók megtelepednek rajta. Tükör segítségével nézze meg a talpait is. Látható-e sérülés vagy bőrkeményedés a talpon? Ha igen keresse fel kezelőorvosát.


Zokni, cipő viselete

  • A bőrkeményedések, sérülések észrevétlenül alakulhatnak ki a fájdalom érzés csökkenése miatt. Bőrkeményedés a talpon, a megváltozott nyomáspontok felett alakul ki. Speciális betét, gyógycipő használatával a nyomásviszonyok normalizálódnak, így a talpi fekélyek kialakulása megelőzhető. Diabetológus szakorvos javaslatára Ortopédia szakorvosa vényre felírhatja ezeket az eszközöket.

  • Kellően tág, kényelmes, jól szellőző, alacsony sarkú, puha lábbelit vásároljon. Kerülje a túl szoros cipő viselését, mert a lábujjakat egymáshoz préseli, az ujjak közötti bőr nem szellőzik, ezért könnyen kipállik. Műanyag vagy műbőr cipő, műszálas zokni, harisnya viselése elősegíti a lábizzadást és a bőr gombásodását. A cipőt lehetőség szerint naponta váltsa. Lábhoz jól illeszkedő pamut zoknit válasszon. Sem túl szoros, sem túl bő ne legyen. A bő zokni ráncolódik a cipőben, ami a láb nyomását és bőrkeményedés, felhólyagosodás kialakulását okozhatja. Célszerű a fehér zokni használata, mert egyszerűen fertőtleníthető és a láb esetleges sérülései –nyomot hagyva a zoknin- könnyebben észrevehetők. A lábgomba kezelésére számtalan készítmény áll rendelkezésre. Krémek, ecsetelő oldatok, körömlakk és szájon át szedhető gyógyszerek formájában. Ezek alkalmazása előtt kérje szakember tanácsát. A gombaellenes kezeléssel egy időben a végezzük el a cipő fertőtlenítését is. A patikákban vásároljunk 12 %-os Formaldehid oldatot. Tenyérnyi vattacsomót itassunk át a Formaldehiddel, tegyük egy kis nylon zacskóba, aminek a száját hagyjuk nyitva. Ezt helyezzük a cipőbe, a cipőt egy nagyobb nylon zacskóba helyezzük és a zacskó száját kössük be. 1-2 napig tartsuk így, majd vegyük ki a cipőt és szabad levegőn 2-3 napig alaposan szellőztessük ki. Ügyeljünk arra, hogy a párolgó formaldehid ne juthasson a lakótérbe, mert káros az egészségre. Lehetőség szerint erkélyen, teraszon végezzük a cipő fertőtlenítését.

  • Soha ne járjon mezítláb, még nyáron a strandon sem a sérülés és a gombás fertőzés veszélye miatt!

  • Saját törölközőt használjon. A gombás fertőzést könnyű megkapni és tovább adni egyaránt.

  • A testmozgás az egészséges életmód elengedhetetlen feltétele. Sétáljon sokat, használja a lábát. A túlerőltetést mellőzze. Kirándulás alkalmával tartson rövid pihenőket. Kényelmes, a lábhoz jól illeszkedő, jól szellőző de zárt cipőt viseljenSzakértői segítséget itt kaphat:
f.gyongyilabapolo@gmail.com
+3630/558-8859

 A diabéteszes láb gyógyítása

A diabetes mellitus mint minden krónikus kórkép, élethossziglan tartó szoros felügyeletet és komplex gondozást igényel.Minél hosszabb ideje áll fenn a betegség, annál gyakrabban jelennek meg késői szövődmények, amelyek többnyire jelentősen rontják az életminőséget és életet veszélyeztető állapothoz vezethetnek. Ezek között különös figyelmet érdemel a „diabéteszes láb", amely hosszú időn keresztül tünetmentes lehet, vagy olyan minimális panaszokat okoz, hogy arra sem a beteg, sem az orvos nem figyel fel. A kialakulás folyamata, dinamizmusa már korán, viszonylag egyszerű módszerekkel felismerhető, és megfelelő gondozással, a beteg vezetésével a folyamat progressziója lassítható, a súlyos szövődmények kialakulása késleltethető vagy kivédhető. Ha a felismerés késik, a szövődmények akár végzetesek lehetnek, gyógyításuk pedig problémás és költséges. A beteg mozgásra és önellátásra való képessége csökken, az ápolási igény megnő, a kezelés költséges és korlátozott hatékonyságú lesz. Nem elhanyagolható a környezetet, a családot érintő kedvezőtlen anyagi és pszichés hatás sem. A „diabéteszes láb" tünetei részleges formában a cukorbetegség kialakulását követően, akár már 5-10 éven belül kimutathatóak. Gyakran akkor válik formált diagnózissá, amikor következményeként már szövődmény, fekély, terjedő lágyrészgyulladás vagy kifejezett fájdalom jelenik meg.

Patogenezise - mint minden késői diabéteszes szövődményé - összetett, részben egymásra épülő, illetve egymást indukáló folyamatok összességeként fogalmazható meg. Hátterében elsősorban - a maga összetettségében - a szénhidrát-anyagcsere zavara a meghatározó, amelyet részben genetikai tényezők, részben egyéb rizikóállapotok (pl. lipidanyagcsere zavara, alkoholfogyasztás, hipertónia, egyéb tényezők) befolyásolnak.

A „diabéteszes láb" nagy vonalakban három okra vezethető vissza: perifériás és autonóm neuropathiára, valamint a verőerek megbetegedésére.

Kialakulásában a diabéteszes neuropathia játssza a legfontosabb szerepet. A perifériás neuropathia szenzoros komponense miatt csökken a fájdalomérzés, így - különösen időskorban - heteken keresztül észrevétlenül maradnak különböző eredetű károsodások (mechanikus sérülés, szúrás, vágás, cipő által okozott feltörés, hőártalom [pl. forró lábfürdő, napégés], kémiai ártalom [pl. szalicilos tyúkszemtapasz okozta felmaródás]).

A neuropathia motoros komponense izomsorvadást eredményez, amely megváltoztatja a láb statikáját. A változás következtében a metatarsus-fejecsek elcsúsznak, kalapácsujj jön létre, ezáltal fokozott nyomás nehezedik a felettük lévő bőrfelületre.

Ehhez társul az autonóm neuropathia, amikor a szimpatikus rendszer károsodik, fokozott perifériás vérát-áramlás, következményes csontrezorpció következik be, amelynek eredményeként a lábfej deformálódik. Új nyomáspontok jönnek létre, callositas jelentkezik, a tar-sometatarsalis ízület megroggyan, és kialakul az úgynevezett Charcot-láb. A rendellenes helyeken fellépő nyomásfokozódás hatására a neuropathiás bőr könnyebben megsérül. Fissurák jönnek létre, melyet a beteg az érzéskiesés miatt nem észlel. Így a folyamat akadálytalanul halad előre, keratolysis lép fel, majd kráter és annak közepén ulcus alakul ki. Ha ez fertőződik, néhány nap alatt akár több ujjra terjedő, gangraena jelenik meg. Ezt követően a fertőzés gyors ütemben terjedhet proximális irányban 

/ Magyar Orvos 2005 ;13(6):34-37   Melánia Kiadó/

Megelőzés

A diabéteszes láb szindróma kialakulásának megelőzésében kiemelkedő szerepe van a neuropathia diabetica prevenciójának, ill. megfelelő kezelésének. E téren alapfeltételként a minél tökéletesebb anyagcsere-egyensúly elérése és tartós biztosítása szerepel, miután megfelelően vezetett, kontrollált tanulmányok igazolták e ténykedés szövődményeket csökkentő hatását. A gyógyszeres kezelési lehetőségek között napjainkban több prospektív, randomizált vizsgálat az alfa-liponsav hatékonyságát igazolta. Hazánkban több éve elérhető a benfotiamin, a lipidoldékony B1-vitamin, amely elsősorban a fájdalmas neuropátiák esetén alkalmazható sikerrel.

A talpi fekélyek kialakulásának megelőzésében nagy jelentősége van a láb tehermentesítésének, a talpi nyomáspontok kíméletének. A pedobarográfia eredménye alapján elkészített védő- vagy gyógycipő, ill. talpbetét sokat segít a cukorbetegek lábgondjainak kezelésében s a megelőzésben is.

Cukorbetegeknél gyakran láthatók a láb gombás bőr- és/vagy körömmegbetegedései is. A sarjadó gombás fertőzések (paronychia, interdigitális mycosis), ill. a fonalas gombás fertőzések (onychomycosis) szisztémás és/vagy lokális kezelése (flukonazol, terbinafin) egyben a súlyosabb elváltozások megelőzését is szolgálja.

A diabéteszes láb prevenciója érdekében az érintett beteg is igen sokat tehet, mert a megfelelő lábhigiéné ezen a téren semmivel sem pótolható. Nagy jelentőségű a kényelmes lábbeli használata, e tényre a cukorbeteg-gondozás során mindig fel kell hívni a beteg figyelmét.

A gondozó orvos pedig akkor tesz sokat a diabeteses láb prevenciója terén, ha a beteg ellenőrzésekor nem mulasztja el a lábak megtekintését.

/drdiag.hu/