LÁBUNK EGÉSZSÉGE 

N. Füri Gyöngyi - Lábápoló Pedikűrős

Web Magazin 

 Sajnos a mai rohanó világunkban a cukorbetegség népbetegségnek számít. Mi is a cukorbetegség, mik a tünetei, okai

 

A cukorbetegség anyagcserezavar, amikor a hasnyálmirigy inzulin termelése zavart szenved. Az inzulin termelése lecsökken, ezért a szervezet nem képes a táplálkozás során bekerült cukrot felhasználni és nem képes elraktározni sem. A vérben a vércukorszint megemelkedik és gyakran a vizelettel is ürül.

 

Az orvostudomány a cukorbetegségnek három fő fajtáját különbözteti meg:

 1. Az 1-es típusú cukorbetegséget
 2. A 2-es típusú cukorbetegséget
 3. A terhességi cukorbetegséget

 

Az 1-es típusú cukorbetegség

 

Örökletes és környezeti tényezők (vírusok) együttesen hozzájárulnak a kialakulásához. Leggyakrabban gyerekeknél és fiatal felnőtteknél diagnosztizálnak 1-es típusú cukorbetegséget, de bármely korban kialakulhat hirtelen. 

A betegség gyorsan alakul ki és csak inzulinnal kezelhető. A hasnyálmirigy egyáltalán nem vagy csak nagyon kevés inzulint termel, emiatt az 1-es tipusú cukorbetegségben szenvedőknek naponta - többször is- kell inzulint beadni. 

 

A 2-es típusú cukorbetegség 

 

A 2-es típusú cukorbetegség a cukorbetegség leggyakrabban előforduló fajtája, a cukorbetegek 90-95 %-a. Kialakulása elsősorban az idős korral, túlsúllyal, korábban fennálló terhességi cukorbetegséggel, családi öröklődéssel, mozgásszegény életmóddal, lassan (fokozatosan) alakul ki. 

A hasnyálmirigy  általában még elegendő inzulint termel, de a szervezet nem tudja hatékonyan felhasználni. 

A 2-es típusú cukorbetegség előrehaladása megfelelő kezeléssel jelentősen lassítható és el lehet kerülni a szövődményeket. Ebben alapvető szerepe van a fogyásnak és a rendszeres testmozgásnak.

 

A terhességi (gesztációs) cukorbetegség

 

A terhességi diabetesz a várandóság utolsó időszakában alakul ki. A cukorbetegség ezen fajtája általában megszűnik a szülés után, A terhességi cukorbetegségben szenvedő nőknél nagyobb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásaának esélye a későbbiekben (15-20 éven belül). Az ideális testsúly megtartása, visszanyerése és a rendszeres mozgás segítheti a 2-es típusú cukorbetsgé elkerülését. 

 

A betegség okozta bőrelváltozások

 

A cukorbetegek bőre gyakan válik szárazzá és keménnyé, ezért fokozottan sérülékeny és ezáltal nagyobb a fertőződés veszélye.

 

A betegség kísérő tünetei:

 • Érszűkűlet az artériákban és a kapilláris erekben
 • A bőr elvékonyodik, szárazzá válik
 • Szem és vese problémákat okoz az erek károsodása által
 • Nagyobba fertőzés veszélye, rossz sebgyógyulási hajlam
 • Idegellátási zavarok jönnek létre, érzékelési zavarokkal.
 • Gyakori a diabetikus fekély is.

Idegellátási zavarok

 

 • Gyakori az érzékelés csökkenése és kiesése (neuropátia)
 • Gyakori az ideggyökök gyulladása, gerincsérv, lumbágó

 

Vérellátási zavarok, okai

 

A kiserek és artériák károsodása kapcsán létrejövő keringési rendellenességek következtében romlik a szöveti vérellátás és a méregtelenítés. Az erek falának degenerálódása kapcsán az érfalak áteresztő képessége lecsökken, fertőzősek esetén rossz a védekező képesség.A rossz keringés következtében kialakulhatnak a talpon és az ujjakon fekélyek, melyek nehezen gyógyulnak és nagy a felülfertőződés veszélye is. 

 

Érszűkület