LÁBUNK EGÉSZSÉGE 

N. Füri Gyöngyi - Lábápoló Pedikűrős

Web Magazin 

Láb bőr betegségei

-bőrgomba

-keményedés

-sarok repedés

-izzadás

A láb- és körömgombásodás tünetei rendkívül sokrétűek. A bőrön viszkető, fájdalmasan berepedt, vöröses kiütések keletkeznek. A gombásodás a talpakon száraz pikkelyes hámlást okoz. A körmök érintettsége esetén a lábköröm elszíneződik, és töredezetté válik, bizonyos esetekben fájdalmassá is válhat.

Bőrgomba

Szinte hihetetlen, de ma már a lábgomba igazi népbetegségnek számít, egyes adatok szerint a mérsékelt övben a városlakók 70%-a szenved tőle. Nem szabad elhanyagolni, mert egyéb betegségek (visszér, ekcéma, stb.) kiinduló forrása is lehet. Akik nem veszik komolyan a lábgombát, azok a családjukat és a közvetlen környezetüket is veszélybe sodorhatják

A lábgomba tünetei

Mivel a gombák a nedves, meleg, sötét helyeket kedvelik, ezért érthető, hogy előszeretettel telepszenek meg a rosszul szellőző cipőbe bújtatott izzadó lábon. A lábgomba tünetei először a lábujjak közötti részen, majd a talpon jelennek meg kiütések, kivörösödések, égő érzések, viszketések formájában, majd hámlás és fájdalom is fellép. Rosszabb esetben, ha a lábgomba elleni védekezést nem kezdjük el idejében, nedvedző felszínek, fájdalmas, mély repedések is kialakulhatnak a fertőzött bőrön, amik további fertőzéseknek nyithatnak utat.


A lábgomba ellen a leghatásosabb a megelőzés

Ha meg akarjuk előzni a lábgomba tüneteinek kellemetlen hatásait, a későbbi kezelések árát és a ráfordított időt, akkor érdemes az alábbi könnyen betartható higiéniai szabályokat, tanácsokat megfogadni:

 •  Ügyeljünk arra, hogy a lábunk lehetőleg mindig tiszta és száraz legyen. Mossuk meg a lábunkat minden nap, de lehetőleg kevés mosdószert (tusfürdő, szappan, stb.) használjunk, és azt is alaposan öblítsük le, a hab ne maradjon a lábunkon. Lehetőleg bőrkímélő, PH5-ös mosdószert használjunk. A fürdés után a lábtörülközővel alaposan szárazra kell törölni még a lábujjak közét is. Esetleg egy hajszárító is szóba jöhet.

 • A lábgomba elleni védekezésnek nagyon fontos alapkövetelménye, hogy mindenkinek a családban külön lábtörölközője legyen, így elkerülhető az egymás megfertőzése.

 • A műszálas zoknik kerülendőek, csak természetes alapanyagú (pl. pamut, gyapjú) zoknit használjunk és legyen nálunk tartalék zokni is a táskánkban.

 • Hordjunk gyakran ezüstszálas zoknit. Bizonyított tény, hogy az ezüstnek többek között gombaölő hatása is van.

 • Padlószőnyegen ne járkáljunk mezítláb, mert az melegágya a kórokozóknak. Ezzel szemben jól szellőző papucsban, szandálban mezítlábasan is lehetünk,hiszen a jól szellőzött lábon nem alakul ki nedves, meleg, sötét környezet, amiben – mint már említettük – a lábgomba szívesen szaporodik.

 • Közös helyiségekben (zuhanyzó, öltöző, stb.) mindig a saját papucsunkban – és sohasem mezítláb – járkáljunk.

 • A száraz, hámló szaruréteget távolítsuk el a lábról, áztatás után reszeljük le a bőrkeményedéseket is.

 • A cipő kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy lehetőleg se a bélése, se a külseje ne legyen műbőr, mert az nem szellőzik és így megteremti a lábgomba szaporodásának a lehetőségét.

 • A természetes alapanyagú zoknikat és törölközőket 60 fokos vízben mossuk. A zoknikat érdemes mosás előtt kifordítani, így a lábgombával fertőzött bőrrétegek kimosódnak belőle.

Kiket fenyeget a lábgomba leginkább

 • A gyenge, vagy hosszú antibiotikumos kezelés miatt legyengült immunrendszerű emberek hajlamosabbak elkapni minden gombás fertőzést, így a lábgombát is. Tehát az egészségi állapottól nagyban függ a lábgomba „elkapásának” az esélye. Az ilyen emberek esetében a lábgomba kezelése is körülményesebb.

 • Bizonyos betegségek hajlamosíthatnak a megfertőződésre. Pl. a cukorbetegek vagy az alsó végtag keringési rendellenességben szenvedők könnyebben kapják el a lábgombát és nehezebben is tudnak tőle megszabadulni.

 • Akiknek fokozottan izzad a lábuk, azok ugyancsak hajlamosabbak a lábgombára.

 • Akiknek korábban már volt lábgombája, azok ugyancsak veszélyeztetettebb helyzetben vannak, ők hajlamosabbak az újrafertőződésre.

 • A fertőződés azokat fenyegeti a legjobban, akik gyakran megfordulnak nyilvános helyen lévő zuhanyzókban, strandokon, szaunákban, fürdőhelyeken.

Lábgomba kezelése, vagyis mit csináljunk, ha már elkaptuk a lábgombát

Ha észleljük a tüneteket, akkor a lábgomba elleni első teendőként az A lábgomba házi kezelése című oldalon leírt természetes módszert ajánljuk. Ez egészüljön ki a már említett higiéniai szabályok fokozottabb betartásával.

Egyéb természetes gombaölő szerek:

teafa-olaj,

fokhagyma vagy körömvirág kivonatos készítmények,

grépfruitmag cseppek,

rozmaring-, majoranna-, fahéj-, levendula-, szegfűszeg-, mirha-, borsmenta-olajok.

Lábgomba elleni használatuk lábfürdőként a meleg vízbe cseppentve szokásos (10-30 csepp/lábfürdő). Ha pedig a készítmény az olajat krém formájában tartalmazza, akkor értelemszerűen a lábgombával fertőzött részre kell kenni. Hasznos lehet a lábgomba ellen a szerek váltogatott használata is, így a kórokozók nem tudják megszokni az esetleg már régen használt lábgomba elleni szert.

A gyógyszertárakban rengeteg szer kapható lábgomba ellen (vény nélkül is és orvos által felírt receptre is), amik nagyon hatékonyak, de tudni kell, hogy a legtöbbjüknek mellékhatásaik lehetnek. Pl. a legújabb kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy a szájon át szedhető lábgomba elleni szerek némelyike májkárosodást okozhat.

Mikor kell feltétlenül a lábgombával az orvoshoz fordulnia

 • Ha a lábgombával fertőzött terület begyullad, vagy begennyesedik.

 • Ha a lábgombával egyidőben más testrészeken is kiütések jelennek meg.

 • Ha cukorbetegsége, vagy lábszárfekélye van.

 • Ha a gombásodás a lábháton is megjelenik(vagyis nem csak a lábujjak között,talpon és a lábfej szélén).

 • Ha a körmök is túlzottan megfertőződtek.

Fokozott izzadás

A fokozott izzadás és a baktériumok együttesen felelősek a lábszagért. Mikor a lábad elkezd izzadni, az izzadságtól a zoknid és a cipőd is átnedvesedik. A nedves talp bőre meggyengül, s akár hámlani is kezdhet. Mindennek az az oka, hogy a baktériumok lebontják a bőr felszínét, különösen a lábujjakon és a nyomópontokon, ami nagyon fájdalmas is lehet. Ráadásul a baktériumok zsírsavakat, és a sajtgyártásnál használt baktériumokhoz hasonló gázokat bocsátanak ki, ezek a felelősek a lábszagért.


A lábizzadás okai

Feltételezhető, hogy a hyperhidrosis örökletes, a szimpatikus idegrendszer fokozott működével van összefüggésben. Noha vannak, akik azért izzadnak hevesen, mert valamilyen betegségben szenvednek (hyperthyroidism, anaemia), vagy csak elhízottak, de általában sokkal egyszerűbb eset áll a jelenség mögött.

A kamaszkori lábizzadást általában a változó hormonháztartás hatására túlműködő izzadságmirigyek okozzák. A talpon és kezen található izzadságmirigyek az érzelmi változásokra izzadással válaszolnak. Ezért van az, hogy ha izgulsz, elkezd izzadni a tenyered is.

Szakértői segítséget itt kaphat:
f.gyongyilabapolo@gmail.com
+3630/558-8859

 A bőrkeményedés okai

A jelenség a bőr védekező reakciója miatt lép fel a nagy nyomásnak kitett területeken.

Állandó dörzsölés, nyomás hatására a bőr megvastagodik. A bőrkeményedés nem csupán esztétikai szempontból kifogásolható. Akár fájdalommal is járhat, valamint a berepedezett bőr szabad utat adhat különböző fertőzéseknek is.

Fontos, hogy megfelelő méretű és kiképzésű lábbelit viseljünk, hiszen a gondot sok esetben a túl szűk vagy túl rövid cipő hordása okozza! A bőr cipők valamelyest idomulnak lábunkhoz, ellentétben a szintetikus anyagból készült lábbelikkel. Részesítsük előnyben a bőrből készült cipőket!

Sajnos a láb anatómiai elváltozásai is bőrkeményedésekhez vezethetnek, hiszen ilyen esetekben testsúlyunk nem optimálisan oszlik el a lábon (pl. lúdtalp, bütyök, kalapácsujj).

Jó tanácsok!

A bőrkeményedést soha ne próbáljuk ollóval eltávolítani!

A bőrreszelőket mindig mossuk ki alaposan, szárítsuk meg!

A habkövet negyedévente cseréljük le, ugyanis szinte lehetetlen tisztán tartani!

Mégis mit kell tenni, ha már kialakult?

1. Áztassuk lábunkat meleg vízben, felpuhítva ezzel a megkeményedett bőrt.

2. Az elszarusodott bőrt habkővel, finom reszelővel dörzsöljük le.

3. Lábunkat kenjük be ápoló krémmel.

Makacs bőrkeményedéseknél ezt a műveletet minden nap meg kell ismételni. Csak a rendszeresen végzett ápolásnak van eredménye!

Repedezett sarok

Repedezett sarokról beszélünk, amikor az érzékeny bőr a lábfej alsó részén nagyon kiszárad, felhasad és fájdalmas repedéseket, hasadásokat hagy maga után a sarkadon. Ezek a repedések nem csak fájdalmassá teszik a járást, hanem súlyos fertőzésekhez is vezethetnek.

Hogyan keletkeznek?

A repedéseket általában a nem megfelelő hidratálás okozza. Ezek a repedések fájhatnak és vérezhetnek is. A láb komolyabb kiszáradásának számos oka lehet:

- időjárás

láb
kiszáradás vagy nem elegendő vízfogyasztás

- nem hidratálod a lábad

- nagyon forró vízzel zuhanyzol, vagy abban fürdesz

- túl hosszú idegig vagy túl gyakran áztatod magad forró fürdőben

- durva, szárító hatású szappan használata

- szárazra súrolt láb

- cukorbetegség

Amikor a lábak túlságosan kiszáradnak egész könnyen kialakulhatnak repedések. Ez olyan, mintha levakolnánk egy lufit, és megvárnánk, amíg a vakolat megkeményedik, majd tovább fújjuk a léggömböt. A léggömb nőni fog, a vakolat pedig megrepedezik rajta. A sarok „párnácskája” szeretne tovább bővülni, de ehhez a bőr nem elég rugalmas, így felhasad.

A bőr megrepedéskor vérezhet is. Ezek a mély repedések lehetővé teszik a baktériumok és vírusok bejutását a szervezetbe, ami fertőzéshez és betegséghez is vezethet.

Mit tehetsz a lábszag ellen?

A lábszag meglehetősen gyakori probléma. Két okból is kellemetlen. Először is izzad, és ez kellemetlen, másodszor pedig büdös, ami másokból negatív reakciókat vált ki. Mindez nagyon zavaró lehet.Az olyan cipő viselése, amely nem természetes anyagokból készült (pl. edzőcipő), illetve a szintetikus anyagokból készült zoknik viselése nagy szerepet játszanak a túlzott lábizzadásban. Ezek az anyagok nem szívják fel kellően az izzadságot és és nem engedik azt elpárologni sem. Ez a baktériumok elszaporodásához vezet, ami tovább fokozza a kellemetlen szagok jelenlétét.

 • Kerüld a szintetikus anyagokból készült zoknikat! Olyat válassz, amely legalább 60 %-ban pamutból készült. A tiszta pamutból készült zokni túl hamar átnedvesedhet. Mindig a lehető legmagasabb hőmérsékleten mosd azokat.

 • Viselj bőrből készült, jól szellőző lábbelit.

 • Rendszeresen váltogasd a cipődet, hogy legyen ideje kiszáradni a levegőn.

 • A cipődbe helyezz mosható talpbetétet, melyet naponta moss ki. Antibakteriális cipőspray is segíthet a cipők szagmentesen tartásában.