A felhelyezésüket és a spangék kialakítását tanfolyamokon kell megismerni és megtanulni. A helytelenül megválasztott spange nem lesz hatékony, azaz nem fogja kinöveszteni a benőtt körömrészt. A szakszerűtlenül elkészített vagy felhelyezett spange pedig, gyulladást okozhat, viselése kellemetlen lehet. Viszont a jól elkészített és felhelyezett spange hatékony, kényelmes.

FIGYELMEZTETÉS:

Diabéteszes betegek esetén minden spange felhelyezése
előtt orvosi konzultáció szükséges!

Fraser spange

Hátránya, hogy felhelyezése a szabad körömszél felől történik, a mátrix irányába húzva. Ez gyulladt esetben erős fájdalommal jár. A szabályozó elkészítéséhez először szilikon formát kell készíteni a körömről, majd kiönteni a gipszformát és erre meghajlítani a rugós nemesacélt. Gyulladás esetén ezt nehéz megvalósítani, sőt a fertőzés lehetősége miatt sok esetben kivitelezhetetlen.

Goldstadtspange

Anyaga aranyozott nemesacél. Alkalmazható ragasztva, kampóval ellátva vagy a két technikát kombinálva. Németországban gyógyszertárban kapható. A köröm formájához kell alakítani.

VHO spange, 3TO spang

Ez a körömkorrigáló, a nemesacél spangék között a Fraser spange máig legutolsó módosítása. Korábban VHO Osthold spange néven vált ismerté, 2002 óta a 3 TO spange nevet viseli. Ebben az évben két különálló cég alakult, 3 TO GmbH, VHO-Osthold.

A név a felépítésre utal, a spange 3 részből áll. Ez megkönnyíti a felhelyezését, mivel a spange szárára hajlított kicsi kampókat oldalról, egyenként lehet behelyezni, legtöbbször az érzékeny terület miatt. A húzóerő individuálisan beállítható a köröm erősségének megfelelően. Felhelyezés után a körömsáncot tamponáljuk, így elkerülhető a körömsánc irritációja.

Krónikus, súlyos gyulladás esetén orvos segítségét kell kérni, aki eltávolítja a gennytasakot és a granulációs szövetet, kitisztítja a körömsáncot. A gyulladás javulása után felhelyezhető a spange.

Előnye: A vékony nemesacélnak köszönhetően, nem okoz problémát a cipő viselésénél. Fájdalommentes a felhelyezése. Esztétikus a körmön, alig látszik, a nőknél, körömékszerként strasszkővel díszíthető.

Ragasztható spange formák (B/BS Spange)

A ragasztható spangékat bárki, otthon is felragaszthatja magának. Használata egyszerű, a készlethez járó leírásból bárki elsajátíthatja a felragasztás technikáját. Ezek az előre gyártott spangék kizárólag vékony körmöknél fejtik ki hatásukat, mivel a műanyag és a ragasztó az erős körmöket nem tudja alakítani, azokról leválik.

H. Stolz által kifejlesztett B/S spange műanyagból készült. A műanyag lapot a körömlemezre ragasztjuk a köröm teljes szélességében. A különböző méretek előre gyártottak.

A húzóerőt több spange egyszerre történő felragasztásával nem lehet fokozni!

Fajtái: Classic, High Form, Quick-gyors, Stark-erős. Hatóideje négy hét, majd le kell venni és új spangét felragasztani a kívánt eredmény eléréséig.

Előnye: könnyen alkalmazható, lakkozható a felület. Hátránya: csak vékony körmöknél fejti ki a kívánt hatást, minden kezelésnél új spangét kell felragasztani.

Erki technika

Két műanyag kampót ragasztóval erősítünk a körömlemez két oldalára, majd egy gumigyűrűvel összehúzhatjuk őket. A húzóerő a gumigyűrű nagyságával variálható.

Előnye: könnyen alkalmazható, hátránya: nagyon magas, zavarja a cipőviselést.

Onyclip spange

Anyaga műanyaggal behúzott, rugós nemesacél. Két különböző erősségben kapható. Méretvétel után vágjuk le a megfelelő hosszúságú csíkot és ragasztjuk két ponton a körömlemezre.

Alkalmazható félspangeként is, ha az egyik oldalát meghajlítjuk és a köröm alá vezetjük.

Előnye: a nemesacélnak köszönhetően nagyobb a húzóerő, mint a B/S spange esetében. Hátránya: a köröm alá vezetés nehézkes, mert vastag a lemez.

Bármelyik spange használatának kizáró okai:

- részleges körömnövekedés, vagy a növekedés teljes hiánya

- kanál alakú köröm deformítás

- Onycholyse – elemelkedik a köröm a körömágytól

- kiterjedt körömgombásodás

- diabetes betegség esetén a spange-kezeléseket először az orvossal kell megbeszélni.

Benőtt köröm kezelése műtéti úton


A mai szakirodalomban már nem elismert sebészeti beavatkozás a körömlemez teljes eltávolítása. Ez a kezelési forma nagy kárt okoz, mivel a szabad körömágy behegesedik, a körömsánc beszűkül. Az új köröm ezzel elveszti a körömsánc vezetését.

A ma elismert helyes műtéti technika az Emmert féle ékkimetszés. Az orvos eltávolítja a benőtt köröm körömsánc felőli oldalát egy sávban egészen a mátrixig, ahol kiirtja a csírasejteket. Ez megtörténhet kémiai úton, lézerrel, elektromos árammal.

A sikeres műtét egész életre megoldja a problémát, ha sikertelen kisebb-nagyobb körömkinövések alakulnak ki, újra kell operálni.

Hátránya: a műtét nagy fájdalommal jár a beavatkozás után is, a cipő viselete sokáig korlátozott. Nem mindig lesz esztétikus az eredmény.

Műtéti úton van amikor az oldalsó bőrredőből távolít el az orvos egy darabot, így a köröm szabadon tud nőni.

Körömprotézis

A teljesen nagy részlegesen hiányos körmök úgynevezett körömprotézissel pótolhatók. A körömprotézist készíthetjük műkörömépítésnél használatos zselével, vagy porcelánnal. Itt mindig arra kell törekedni, hogy a megépített köröm teljesen természetes hatást mutasson és színben, formában, vastagságában a többi körömmel azonos legyen.

Szintén a műkörömépítésnél használatos papírsablont kell használni. A papír eldobható és alatta szellőzik a bőr és a csonka köröm is. A körömprotézis általában magától leesik azaz lenő a csonk körömmel együtt. Így mindig látható, hogy a köröm, hogyan viselkedik a műköröm anyag alatt. A lábon nem végzünk töltést! Mindig új körmöt készítünk.

A jól elkészített körömprotézisek általában 4-5 hétig tökéletese viseletet nyújt. Hölgyek esetén akár lakkozható, díszíthető.

/Róth Éva/