LÁBUNK EGÉSZSÉGE 

N. Füri Gyöngyi - Lábápoló Pedikűrős

Web Magazin 

Bizony a megszokott rutinvizsgálatok mellett nem árt kellő figyelmet fordítani a lábak egészségi állapotára sem, mert olyan jeleket és tüneteket produkálnak, amelyek döntő fontosságúak lehetnek, ha egészségünkről van szó.
A lábakon történő változások – legyen az a bőr vagy körmök szintjén, vagy akár fájdalom – az első jele lehet egy olyan betegségnek, amelyet időben diagnosztizálva és helyesen kezelve életmentő lehet.

„Idegi eredetű bántalmakra lábunk a leg prediszponáltabb, mivel ez esik legtávolabb a szívtől és gerinctől.” – fejti ki Carolyn McAloon ortopéd szakorvos, a California Podiatric Medication Associacion elnöke. Egyel több ok, hogy odafigyeljünk lábunkra, az az, hogy valahányszor (élet)veszélyes állapotba kerül szervezetünk, a belső szervek és agy számára nélkülözhetetlen vért elsősorban a végtagok szintjéről vonja el.

Lássuk hát, mi húzódik a leggyakoribb lábpanaszok mögött. Ha bármi ismerősen hangzik az alábbiak közül, ajánlatos mielőbb felkeresni egy ortopéd szakorvost.

Szőrtelen láb- és lábujjak    

Amit jelenthet: komoly keringési problémák

Szandálszezonban igen frusztráló, de a lábujjakon levő szőr bizony jó dolog. A hirtelen kopaszság egy jel lehet a lábak elégtelen vérellátására, amely nem képes fenntartani a szőrnövekedéshez szükséges vérkeringést. Ajánlatos lábunkon egy pulzusmérést kérni orvosunktól, ugyanis nagy valószínűséggel a szív nem képes elegendő vért pumpálni a lábhoz, mondja Dr. McAloon.

Gyakori lábgörcs     

Amit jelenthet: vízveszteség és táplálkozási zavarok

A véletlenszerűen megjelenő görcsök jelentőségüket tekintve körülbelül olyan általánosak, mint maguk a lábproblémák. Lehetnek súlyos keringési – és idegi problémák jelei, vagy egyszerű táplálkozási elégtelenség eredményei. Edzés után igyunk sok vizet, mivel a vízveszteség gyakran vált ki izomgörcsöt. A kálium-, magnézium- és kalciumbevitelt is növelhetjük (az orvos rábólintása után, természetesen), ugyanis ezek hiányában gyakrabban lép fel izomgörcs. „Enyhítésre, áztassuk lábunkat meleg vízben és nyújtsuk lábujjainkat orrunk felé”- tanácsolja Dr. McAloon. Ha a görcsök nem enyhülnek, keressük fel orvosunkat, hogy kizárhassuk a keringési- illetve idegi károsodást.

Nehezen gyógyuló seb   

Amit jelenthet: cukorbetegség vagy bőrdaganat

A makacs sebek a cukorbetegség intő jelei. A vér ellenőrizetlen glükóz szintje idegi károsodáshoz vezethet a láb egész hosszában, így bármilyen sérülés, vágás vagy karcolás egymást követhetik anélkül, hogy éreznénk őket. Ha pedig befertőződnek, amputációt szükségessé tevő esetig is fajulhatnak. Egy nem gyógyuló sem bőrdaganat jele is lehet, mondja Dr. McAloon. A melanóma bárhol megjelenhet a test felszínén – még a lábujjak között is – , így ne hagyjuk ki lábunkat sem a bőrgyógyászati rutinvizsgálatok során.

Folyamatosan hideg lábak      

Amit jelenthet: hipotiroidizmus

Az állandóan hideg lábak leggyakoribb oka a hipotiroidizmus. 40 év felett pedig már szinte észrevétlen, ha a pajzsmirigy kicsit lomhábban működik. A hideg láb sajnos csak egyik tünete a pajzsmirigy alulműködésének, a hajhullás, fáradékonyság, hirtelen súlygyarapodás és depresszió mellett. Legjobb lehet egy átfogó vérvizsgálat, amelyből kiderülhet, mi áll a hidegláb-szindróma hátterében.

Hirtelen megnövekedett nagylábujj

Amit jelenthet: köszvény vagy más gyulladásos betegség

„Egy vörös, meleg, duzzadt és fájdalmas csomó hirtelen megjelenése azonnali orvosi ellátást igényel” – állítja Dr. McAloon. Okai általában köszvény, ízületi gyulladás, fertőzés vagy külső sérülés.

Zsibbadás

Amit jelenthet: perifériás neuropátia vagy becsípődött idegszál

A mindkét lábban fellépő zsibbadás perifériás idegkárosodásnak tudható be, amelyet leggyakrabban diabétesz, krónikus alkoholizmus vagy kemoterápia mellékhatása okoz. Ha idegi duzzanatot vagy zsibbadást csak egyik lábunkban érzünk, akkor nagy valószínűséggel csak egy becsípődött idegszálról van szó a láb, boka vagy hát szintjén.

Bütykök

Amit jelenthet: öröklött hibás lábszerkezet

Ha eddig azt gondoltad volna, hogy bütykeid csakis a pazar (néha esetleg kényelmetlen) magassarkú-kollekció átka, hát itt az idő, hogy megbocsáss nekik. A bütyök lényegében egy rendellenes lábszerkezet következménye, ami gyakran öröklött, és a nem megfelelő lábbeliktől csupán súlyosbodik. „Az első lábcsont a test középvonala felé irányul, és egy dudor látszódik”- magyarázza Dr. McAloon. Csúnya és fájdalmas is lehet, de egyetlen kezelési módja sebészi.

Fájdalmas sarok

Amit jelenthet: a faszcia plantárisz (talpi bőnye) gyulladása („futó sarok”)

Összetéveszthetetlen – felállásnál jelentkező éles, szúró fájdalom a saroknál, ez a talp ívét adó, erős szövetköteg fokozott megterhelése miatt jön létre. És minél tovább viselsz túl szoros cipőt, strandpapucsot vagy elnyűtt edzőcipőt, annál később várható gyógyulás. Az ortopéd valószínűleg az edzésterv könnyítését, tornacipőváltást és megfelelő nyújtó gyakorlatokat ajánl majd.

Réteges, viszkető vagy hámló bőr

Amit jelenthet: gombás fertőzés

Ha nincs is atlétamez rajtad, még lehet atlétalábad – szól a gombás fertőzés szépített változata. A hámlás és viszketés leggyakoribb oka, ami gombaellenes krémekkel és a láb állandó hűvösen és szárazon tartásával kezelhető. Ha mégsincs gombás  fertőzésünk, még küzködhetünk ekcémával vagy pszoriázissal – mindkettő pedikűrös és orvosi szakvéleményt igényel.

Sárga lábkörmök

Amit jelenthet: gomba vagy túlzott pedikűr

A sárga lábkörmöktől nem kell megijedni, főleg ha hónapokon át folyamatosan körömlakk fedi őket. „A sárga elszíneződés a kor előrehaladtával természetesen is jelentkezhet”- mondja Dr. McAloon. Ha törékenységgel és lemezes pattogzással társul, valószínűleg gombás fertőzésről van szó – akárcsak az atlétalábaknál.

Egyed Zsuzsanna